Megújult a SeConSys honlapja

SeConSys együttműködés a villamosenergia-rendszer kiberbiztonságáért: új honlap és elinduló blog

Az élvonalbeli magyar villamosenergetikai ICS* gyártók, valamint kiberbiztonsági cégek 2018 decemberében jutottak egyetértésre abban, hogy a villamosenergia-rendszer kiberbiztonságának erősítése szempontjából hasznos – sőt szükséges – az együttműködésük. A kezdeményezéshez rövid időn belül magyar villamosenergetikai társaságok, továbbá a témában illetékes állami szervezetek csatlakoztak.

A SeConSys** együttműködésben a tagok önkéntes, akár munkaidőn túli, szakmai munkát végeznek. Az együttműködés alkalmas keret ahhoz, hogy akár a „céges sapkát” félretéve születhessenek előremutató szakmai anyagok.

A SeConSys együttműködésben zajló munka eredményeként

2020-ban elkészült és a
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete gondozásában megjelenhetett a
Villamosenergetikai ipari felügyeleti rendszerek kiberbiztonsági kézikönyve.

Az együttműködés erejét mutatja, hogy már a kézikönyv zárómunkálataival párhuzamosan megindult a további munka céljainak és kereteinek kidolgozása.

Egyebek mellett az elmúlt hónapok súlyos kibertámadásainak ICS-vonatkozásai is arra ösztönöztek bennünket, hogy segítsük a kapcsolódó információk áramlását, cseréjét. Első lépésként létrehoztuk a SeConSys Facebook oldalát.

Ezt támogatandó honlapunk most befejezett megújításának egyik célja a SeConSys együttműködésen kívüli érdeklődők számára is hasznos információk – sőt akár fórum – biztosítása. Ennek egyik elemeként

elindítjuk a SeConSys blogot,

amelynek posztjai tanulságos kiberbiztonsági fejleményeket mutatnak be.

Szívesen vesszük az ezek kapcsán érkező üzeneteket, amelyekre

újabb posztokban reagálva indulhat meg akár érdemi szakmai eszmecsere is.

Szándékunk szerint honlapunk fejlesztésével megteremtjük annak lehetőségét is, hogy tagjaink, avagy szakértő vendégszerzőink főleg (de nem kizárólagosan) a villamosenergetikai ICS-ek kiberbiztonságával kapcsolatos, szerintük fontos és aktuális témákról posztokban oszthassák meg gondolataikat. Saját posztjaink mellett

szakirányú vendégposztoknak is teret kívánunk adni.

A posztok megjelenítésére vonatkozó szándékokat az [email protected] címen kérjük jelezni!

Az ICS Cybersecurity blog szerzőjével olyan megállapodást kötöttünk, hogy posztjai másodközlésben a SeConSys blogban is megjelennek.

A blog mellett – főleg az aktuális és releváns szakirodalom kiragadott példáiból –

Tudástárat hozunk létre

nyilván a teljesség igénye nélkül.

A kommunikációt segítheti a megújult honlap üzenőfelülete is.

Kérjük, hogy kövessétek és szakmai ismeretségi körötökben terjesszétek a fentieket, kövessétek a SeConSys blogot és osszátok posztjait!

Görgey Péter & Dr. Krasznay Csaba
mentorok


* ICS: Industrial Control System
** SeConSys: Security for Control Systems