Nincs baj elég?!

Az USA Belbiztontonsági Minisztériuma (DHS) a „belföldi terroristák” által villamosenergia-rendszer elleni [fizikai] támadásra vonatkozó „hiteles, konkrét tervek” miatt a közelmúltban riasztást adott ki.

Az USA illetékesei jól emlékeznek arra a 2013. évi esetre, amikor a PG&E társaság San Joséhoz közeli, Metcalf-i alállomásán

egy máig ismeretlen puskás támadó a transzformátorokra leadott több mint 100 puskalövéssel mintegy 15 millió dolláros kárt okozott.

A hatóságok a támadót soha nem találták meg. Jon Wellinghoff, a Szövetségi Energiaszabályozó Bizottság (FERC) akkori elnöke „az [amerikai] hálózatot érintő legjelentősebb belföldi terrorcselekménynek nevezte, amely valaha történt.” Az esetet követően a PG&E a mintegy 100 millió dollárt tervezett be kritikus létesítményei fizikai megerősítésére.

A transzformátorok az ellátási láncok sérülékenységének is potenciálisan leginkább érintett áldozatai. A történések időbelisége alapján igen valószínűnek tűnik, hogy az USA átviteli hálózatának biztonságáról szóló EO 13920 elnöki rendelet egyik – ha nem a fő! – oka lehetett az Ault alállomásra szánt kínai, JSHP gyártmányú transzformátorokban talált (?) hardver backdoor.

A DHS figyelmeztetése kijózanító abból a szempontból, hogy a villamosenergia rendszert nem „csak” a kibertér elől érhetik fenyegetések, hanem a „fizikai térből”, a lehető leghagyományosabb módszerek révén is.

A történtek a manapság különösen sokat emlegetett holisztikus szemléletet ténylegesen komolyan véve arra hívják fel a figyelmet, hogy a villamosenergia-rendszer üzemét a kibertér felől fenyegető veszélyek mellett bizony a „hagyományos”, fizikai támadás (pl. robbantás, puskalövések stb.) veszélyét is számba kell venni.

Rossz belegondolni, ha egy különösen motivált, elszánt

APT támadó esetleg vegyesen alkalmazza a kiber- és fizikai támadás eszközeit…

Mindenesetre az USA levonta a helyes következtetéseket: a 2021. év végére gyakorlatilag befejezte a csak hosszú idő alatt pótolható hálózati elemek – közte transzformátorok! – tartalék készletének kiépítését.

Persze nagy kérdés, hogy egy igazán masszív – akár az előbbiek szerinti kombinált – támadás esetén ez mire lehet elég… És a mai, roppant feszült világpolitikai helyzetben még az sem kizárt, hogy belátható időn belül megtudhatjuk, hogy mire lett és mire nem lett elég ez tartalék készlet…

[31]

***

Szívesen vesszük a fentiekkel akár egyetértő, akár azokkal vitatkozó üzeneteket. Ezekre pl. újabb posztban reagálva akár érdemi szakmai eszmecsere is megindulhat.