Hogy közös nyelven beszélhessünk…

Ezzel a talányos címmel véletlenül sem arra kívánunk utalni, hogy a kritikus infrastruktúrák kibervédelméhez kötődő bármely illetékes ne tudná/akarná felfogni a teendőihez kapcsolódó információkat, anyagokat. Inkább arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy többnyire indokolatlanul alábecsüljük a szakértői „üzenetek” célba juttatását elősegíthető – vagy éppen akadályozó – kommunikációt, annak tartalmi és formai elemeinek fontosságát.

Mi, szakértők, gyakran abból indulunk ki, hogy velünk együtt mindenki más is ismeri, beszéli szakterületünk „tolvajnyelvét”.
Hát nem.
Nem feltétlenül érti és beszéli.

Viszont nekünk, szakértőknek fontos, hogy az „üzenetünk” ennek ellenére is „célba” érjen. A megoldás az „üzenetek” olyan tartalmi és formai keretbe illesztése, amely a szűkebb szakértői magon túl az illetékesek szélesebb köre számára is „fogyasztható”.

Ebben a tekintetben az egyik legjobb példát rendszeresen a Dragos mutatja. Egyenletesen magas színvonalú, tömör anyagai „monkeyproof”* módon közvetítik a szakmai „üzeneteiket”.

Két példa:

  • A Dragos a közelmúltban publikálta a felsővezetőknek szánt kiberbiztonsági útmutatóját. Elő- és hátlappal együtt 19 oldal az egész. És ebben még szószedet és a Dragos önreklámja is belefér, miközben valóban alapvető szakmai hangsúlyokat közvetít.
  • A Dragos hasonlóan friss és jó példának tekinthető másik anyaga a villamosenergetikát érő várható fenyegetéseket foglalja össze mindössze 16 oldalban.

A SeConSys előtt álló egyik feladat lehet, hogy hazai viszonylatban is kialakítsuk, fejlesszük a SeConSys „üzeneteinek” hatékony kommunikációját.

* Itt kérünk elnézést azoktól, akiket az idézőjeles megnevezés netán bántana. Nem bántásnak, inkább hangsúlynak szánjuk.

[18]


Szívesen vesszük a fentiekkel akár egyetértő, akár azokkal vitatkozó üzeneteket. Ezekre pl. újabb posztban reagálva akár érdemi szakmai eszmecsere is megindulhat.