Egy poszt, aminek nincs kiberbiztonsági relevanciája. Vagy talán mégis? II.

Idén február 20-án vendégposzt közzétételére volt módom az ICS Cyber Security blogon. A posztban egy első látásra a kiberbiztonságtól távoli eset – az egységes európai villamosenergia-rendszer január 8-ai két részre szakadása – kapcsán vezettem le azt, hogy éppenséggel lehet kapcsolat.

Az elmúlt mintegy fél évben tovább folytatódott a történtek kontinentális szintű szakértői vizsgálata. A július 15-én közreadott vizsgálati zárójelentés munkálatai során egyebek mellett az alábbiak derültek ki:

  • a diszpécserek által látható árammérés a valósnál kevesebbet mutatott, így a diszpécserek nem lehettek tudatában, hogy a végül kikapcsolódott hálózati elem terhelése valójában a kioldási határ közelében volt, továbbá
  • miközben a SCADA lekérdezési idők rendben voltak, de az alarm határértékek beállítása nem volt tökéletes.

Vizsgáljuk meg ezeket alaposabban!

A diszpécserek megtévesztése a folyamatérzékelők jeleinek meghamisításával bő 10 éve már a Stuxnetnek sem okozott problémát!

A támadás során az uráncentrifugák fordulatszáma úgy tudott magas és alacsony értékek között változni (és ezzel tönkremenetelüket okozni), hogy a diszpécsereknek fogalma sem volt erről.

A nem optimális alarm-kiváltó értékek is nehezíthették azt, hogy a diszpécserek időben és helyesen ismerjék fel a kialakuló veszélyes üzemállapotot.

Nem állítható, hogy az említett két tényező közvetlen kiváltó oka lett volna a január 8-ai rendszerbomlásnak. A vizsgálat pedig teljességgel kizárta a kibertámadás lehetőségét.

Ugyanakkor mindkét tényezőről kijelenthető, hogy egy esetleges támadás során a támadó általi (mint láttuk, nem is előzmény nélküli)

manipulálásuk esetén jelentősen késleltethető, ill. csökkenthető annak esélye, hogy a diszpécserek felismerjék a támadás miatt kialakuló rendellenes üzemállapotot, ill. magát a támadást.

Az első eset tulajdonképpen arra is megerősítést ad, hogy valóban indokolt lehet a technológia-közeli eszközök és rendszerek korábbi posztban jelzett védelme, integritásuk garantálása.

A fentiek tükrében nincs ok a februári posztban jelzett azon vélemény felülvizsgálatára, mely szerint

akár egyetlen átviteli hálózati elem kiesése – avagy kibertámadás egyik mozzanataként annak kiejtése – is súlyos rendszerüzemzavar okozója lehet.

Ráadásul fokozott figyelmet kívánnak az utóbbi bő 1 év azon fejleményei, amelyek az ellátási lánc növekvő sérülékenységére hívták fel a figyelmet. Tisztában kell lenni azzal, hogy e sérülékenységeket kihasználva a potenciális támadók újabb eszközök birtokába juthatnak pl. egy-egy kritikus villamoshálózati elem kiejtésével kiváltott rendszerüzemzavar előidézéséhez.

[14]


Szívesen vesszük a fentiekkel akár egyetértő, akár azokkal vitatkozó üzeneteket. Ezekre pl. újabb posztban reagálva akár érdemi szakmai eszmecsere is megindulhat.