Ellátási lánc fenyegetés: egy hányatott sorsú elnöki rendelet fejleményei

Az USA-ban tavaly május 1-én került kiadásra az az elnöki rendelet (E.O. 13920, a továbbiakban: EO), amely az USA villamosenergia-rendszerét érintő ellátási lánc fenyegetések miatt energetikai vészhelyzetet hirdetett. Az EO számos feladatot határozott meg a kormányzati szervek, de főleg az energetikai közművek tulajdonosai, üzemeltetői felé. Nem meglepő módon az érintett cégek meglehetősen szkeptikusan fogadták az EO-t, hangsúllyal az abban foglaltak akár horribilis költségei miatt.

A Biden kormányzat az EO felülvizsgálatán dolgozik. Ennek részeként RFI (request for information) révén kért véleményt és javaslatokat az iparági szereplőktől.

Fokozatosan elérhetővé válnak a június 7-ei határidőig beérkezett válaszok. Az ezekben foglaltak nem tanulságok nélküliek, hiszen az erőteljes kormányzati kommunikáció „árnyékában” pl. e válaszokból lehet következtetni a többi stakeholder gondolkodására, prioritásaira.

Tanulságos pl. a Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) – tehát egy szövetségi intézmény! – válasza. Ez hat javaslatot fogalmaz meg. Eltérően az EO eredeti megközelítésétől

ezek jellemzően nem az energetikai közművek tulajdonosai, üzemeltetői, hanem jórészt a szövetségi intézmények (!) felé fogalmaznak meg teendőket.

A leírtak mellett legalább annyira érdekes az, hogy a válaszadó mire nem reagál. Nos,

a válaszban egyetlen utalás sincs az RFI alapját képező EO-ra!

Ezek után azon már meg sem szabad lepődni, hogy

az EO-ban előírt feladatok egyike se kerül még csak megemlítésre sem!

És ne feledjük, hogy ez a válasz egy szövetségi intézménytől érkezett!

Indokoltnak/lehetségesnek tartjátok, hogy energetikai kritikus infrastruktúrák kiberbiztonsága kapcsán egy állami szakmai szervezet véleménye ily mértékben ignoráljon állami elképzeléseket?!

Mivel e hányatott sorsú EO fejleményei alapvetően befolyásolják a villamosenergia-rendszerek kiberbiztonságának akár már a közeli jövőjét is, ezért esetleges új fejlemény esetén további poszt(ok)ban térünk vissza az EO körüli fejleményekre.

Ugyanezt tesszük, ha az RFI-re adott további érdekes reagálás válik elérhetővé.


Szívesen vesszük a fentiekkel akár egyetértő, akár azokkal vitatkozó üzeneteket. Ezekre pl. újabb posztban reagálva akár érdemi szakmai eszmecsere is megindulhat.