Kritikus vagy nem kritikus? Ez itt a kérdés.

Néhány hete felmerült a kérdés, hogy a honlapunk borítóképén miért az „ENERGETIKAI KRITIKUS INFRASTRUKTÚRÁK KIBERBIZTONSÁGA” szöveg szerepel. A kérdést a „KRITIKUS” jelző váltotta ki. A hazai gyakorlat szerinti kritikus infrastruktúra nem feltétlenül egyezik meg az európai gyakorlattal.

A téma már majdnem feledésbe merült, amikor a The Wall Street Journal oldalán kézbe akadt egy cikk „European Energy Sector Prepares for New Cybersecurity Rules” címmel.

Ennek egyik mondata szerint:

„Cyprus designated 10 organizations as critical infrastructure while Finland counts more than 10,000, according to a 2019 report from the European Commission, the EU’s executive arm.”

Rákeresve a hivatkozott jelentésre a Tanács kiadványai között publikusan csak olyanok (ez, ez és ez) érhetők el, amelyek a hivatkozott finn és ciprusi adatokat nem tartalmazzák. A WSJ ezeket tehát vélhetőleg valamely nem nyilvános forrásra alapozva állítja.

Amennyiben elfogadjuk az adatok megalapozottságát, akkor levonhatjuk azt a következtetést, hogy

a kritikus – közte energetikai – infrastruktúrák kijelölése kapcsán EU-szinten is bőséggel van tennivaló.

Az európai helyzetet tekintve talán nem alaptalan azt a kérdést feltenni, hogy

a kijelölések országonként jelentősen eltérő gyakorlata jelenthet-e EU-szintű kiberbiztonsági kockázatot?


Egy friss (június 15-ei) cikk alapján látható, hogy

a probléma az USA-ban is jelen van.

A cikk egyebek mellett egy figyelemreméltó kötelezettségi-támogatási rendszer alapjait is bemutatja.


Szívesen vesszük a fentiekkel akár egyetértő, akár azokkal vitatkozó üzeneteket. Ezekre pl. újabb posztban reagálva akár érdemi szakmai eszmecsere is megindulhat.