Kibertámadások: az USA feltápászkodik és visszatér a ringbe 1.

Kibertámadások: az USA feltápászkodik és visszatér a ringbe 1.

Az USA-t az elmúlt félévben számos „gyomros” érte a kibertér felől. A SolarWinds/Orion incidens a szoftver supply chain sérülékenységére, a Colonial Pipeline elleni ransomware támadás a technológiai folyamat IT-n keresztüli megzavarásának veszélyére hívta fel a figyelmet.

Bár a hivatalba lépett Biden-kormányzat eleve kiemelt figyelmet kívánt szentelni a kiberbiztonságnak, de a történtek a tervezetteken messze túlmutató intézkedéseket tettek – és tesznek – szükségessé.

Felvetődhet a kérdés, hogy vajon miért érdemes szorosan nyomon követnünk az USA-ban történteket? Nos, az USA továbbra is meghatározó világhatalom, így ebben a végtelenül globalizálódott világban az ottani történések előbb-utóbb tovagyűrűznek a világban.

És miként érintheti mindez Magyarországot?

Az 1973. évi első olajválság idején a világ még messze nem volt ennyire globalizált. Az akkori vezetés azt hitte, hogy a megugró olajárak nem fognak „begyűrűzni” hazánkba. Tévedtek.

A mai, valóban globalizált világban nagy eséllyel még gyorsabban és még markánsabban hazánkba is „begyűrűznek” a világ történései.

Így hát nem haszontalan ezeket figyelemmel kísérni és folyamatosan, komplexen mérlegelni.

A következő ki tudja hány – hiszen nem láthatunk a jövőbe – posztban az említett intézkedésekből szemezgetünk, nekünk talán megbocsátható módon elsősorban ICS (Industrial Control System) szemszögből nézve. És persze a lehetséges hazai vonatkozásokat is felvetve.

Amennyiben tetszik, akkor kérjük, hogy kövessétek és szakmai ismeretségi körötökben terjesszétek a fentieket, kövessétek a SeConSys blogot és osszátok posztjait!


Szívesen vesszük a fentiekre vonatkozó hozzászólásokat. Ezekre pl. újabb posztban reagálva akár érdemi szakmai eszmecsere is megindulhat.