Újabb üzemzavar a Natanz-i urándúsítóban: Irán nukleáris terrorizmust és kibertámadást emleget az incidens kapcsán

Az ICS cyber security blog vendégposztja:
Újabb üzemzavar a Natanz-i urándúsítóban: Irán nukleáris terrorizmust és kibertámadást emleget az incidens kapcsán

2021. április 14. – icscybersec

Vasárnap számos híroldal (NY Times, BBC, CNN, Al Jazira, The Guardian, itthon többek között a Telex és a 444.hu is) és több IT biztonsági forrás (pl. SecurityWeek) hozta a hírt, hogy komoly áramkimaradás volt a Natanz-i urándúsító létesítményben és egyes források szerint számos, az urándúsítási folyamatban fontos eszköz meg is hibásodott az áramkimaradás következtében. Némely források az áramkimaradás hátterében kibertámadást, mások robbanásokat emlegetnek.

Irán szinte azonnal erős kijelentéseket tett (nukleáris terrorizmust emlegettek és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az IAEA közbelépését sürgette). Bár még szinte semmilyen konkrétumot nem lehet tudni és éppen ezért én is tartózkodnék a konkrétabb megállapításoktól, az mindenképp látszik, hogy egy adott ország kritikus infrastruktúrája egyre nagyon mértékben ki van téve a kibertérből érkező támadásoknak, különösen, ha az adott országnak van egy vagy több elszánt ellenlábasa.

Egyes források szerint az incidens ismét jelentősen (egy helyen 9 hónapot olvastam) visszaveti az iráni nukleáris programot a fejlődésben.

Ha az iráni illetékesek nukleáris terrorizmusra vonatkozó kijelentéseit vizsgáljuk, akár még arra a megállapításra is juthatunk, hogy akár igazuk is lehet, hiszen a civil kritikus infrastruktúrák elleni támadásokat simán lehet terrorcselekményként kezelni, azonban az iráni atomprogrammal kapcsolatban annak elejétől kezdve komoly kétségek vannak szerte a világban a békés, civil voltát illetően.

Ezt a posztot igyekszem majd frissíteni, amikor a konkrét esetről további, megerősített információk látnak napvilágot.

***

A vendégposzt eredetije az ICS cyber security blogon jelent meg.