Ransomware-támadások ICS gyártók ellen

Az ICS cyber security blog vendégposztja:
Ransomware-támadások ICS gyártók ellen

2021. március 25. – icscybersec

Két napon belül 2 jelentős ICS gyártót, a kanadai Sierra Wireless-t és az amerikai Honeywell-t is zsarolóvírus támadások értek a hírek szerint.

A Sierra Wireless közleménye szerint az incidens az IT rendszereik egy részét, köztük a cég webes megjelenését kiszolgáló rendszereket is érintette, azonban a közlemény arra is kitér, hogy az incidens következtében a gyártósorokat is leállították.

A Sierra Wireless munkatársai a hírek szerint mostanra sikeresen felülkerekedtek a malware-támadáson és állítják, hogy az incidens csak a cég belső rendszereit érintette, az ügyfeleik által igénybe vehető termékeket és szolgáltatásokat nem.

A Honeywell-t ér zsarolóvírus támadás a gyártóóriás szerint csak „limitált számú” IT rendszerük működésben okozott fennakadását és hogy a támadók nem tudtak ügyféladatokat megszerezni.

Ezek a hírek, együtt az elmúlt hetekben nyílvánosságra került más ipari szereplők elleni ransomware-támadásokkal, egyre világosabban mutatják, hogy a különböző automatizálási rendszerekre építő ipari vállalatok is a kiberbűnözők vagy más támadói csoportok figyelmének középpontjába kerültek. A kérdés csak az, kinek meddig tart ki a szerencséje – vagy inkább az, hogy ki eszmél még időben?

***

A vendégposzt eredetije az ICS cyber security blogon jelent meg.